Cum corect să consumăm un divin… Să vorbim despre băutura nobilă.
Cum și ce fel de divin să bem – este o chestie pur individuală. Dar totuşi este bine să știm cum se bea corect un divin, aşa cum o fac cunoscătorii.
Doar băutura nobilă costă nu puţin, şi este important să ştim să apreciem gustul bogat și aroma, fără a strica plăcerea cu gustări nepotrivite. Divinul esteo băutură fină, care prezumă un mediu relaxat și fără grabă. Este o băutură specială, el nu este pentru manifestaţii aglomerate și zgomotoase Acesta este servit de obicei, după felul doi, înainte de a servi cafeaua sau ceaiul.
Gustul și aroma divinului nu vor fi apreciate niciodată la justa valoare, dacă va fi băut în timpul mesei.
Divinul se sereşte la temperatura camerei, sau se încălzeşte în palme. Pentru a aprecia calitatea divinului, este nevoie de un pahar special.
Paharul pentur divin are o forma unui butoi, cu o capacitate de 50 g. Sticla subțire şi transparentă a paharului subliniază bine culoarea aurie a divinului. Paharul are un picior subțire și se îngusteaza în partea de sus. Această formă permite să se păstreze mai bine aroma băuturii. De asemenea se utilizează pahare în formă sferică – acestea au o dimensiune mai mare, și la o capacitate de 200-300 g volum, în el se toarnă aproximativ 25 g.
După divin nu se servesc bucate, dar dacă este foarte necesar, este mai bine de servit o felie de măr sau o bucată de ciocolată, dar nicidecum o felie de lamaie.
După degustarea unui divin bun, o mare plăcere vă poate oferi o ceașcă de cafea. Unii cunoscători combină divinul cu un trabuc.
O mică lecție:
Cum evaluăm calitatea băuturii în baza caracteristicilor sale?
Se toarnă 30 – 40 ml de divin într-un pahar și se atinge cu degetul peretele său exterior. Uită-te la partea cealaltă a paharului dacă amprentele sunt vizibile. Dacă acestea se văd, avem de aface cu un divin de calitate superioară.
Rotiți paharul în jurul propriei sale axe și priviţi urmele lăsat de divinul care se scurge pe pereții interiori ai acestuia.
În cazul în care aceste „picioare“ sunt vizibile timp de 5 secunde, aveţi de a face cu un divin de la 5 la 8 ani. Dacă 15 secunde – divinul are în jur de 20 de ani. Pentru divinurile vechi de 50 de ani, aceste urme persistă 17-18 secunde.
În plus, există un astfel de concept, ca cele trei „valuri“ de mirosuri ale divinului. Primul „val“ este capturat la o distanță de 5 cm de marginea paharului, arome uşoare, vanilate. La marginea paharului se simt arome florale şi fructate – aceasta este al doilea „val“ de mirosuri. Divinurile de înaltă calitate au o aroma foarte subtilă, dar perceptibilă de trandafir, violete, tei, caise și alte fructe. Pentru a simți al treilea val de mirosuri, doar coborâți nasul în pahar și veți simți mirosul de „maturare“.
Pentru aceste mirosuri sunt caracteristice arome complexe de „portveyn“. Gustul și aromele divinului sunt inseparabile. Încercați să găsiți și să simţiţi toate aromele pe care le-a sesizat nasul.