Istoria de coniac

O băutură sofisticată care ne aminteşte că, pe vremuri, oamenii savurau după cină un pocal de coniac acompaniat de un trabuc.

     Originea coniacului este strîns legată de comerţul cu sare şi vin.

     În sec. XIII vasele olandeze acostau în Charente pentru a se aproviziona cu sare, iar la plecare cumpărau vin pentru a-l transporta în ţările Europei de Nord. Din păcate, licoarea bahică nu era transportată în cele mai bune condiţii. În acest caz transportatorii şi producătorii s-au gîndit să distileze băutura, iar ceea ce a rezultat a fost mai puţin voluminos şi mai greu alterabil. Aroma

            În sec.XVII vinificatorii din Charente au descoperit dubla distilare, ceea ce a dus la îmbunătăţirea băuturii. Coniacul va ajunge la maturitate de-a lungul perioadei de păstrare cînd este ţinut în butoaie de stejar de la care capătă culoarea de ambră.
            Într-o perioadă foarte scurtă coniacul devine o băutură apreciată, fiind considerată cea mai fină băutură distilată din lume.
            În 1909 guvernul francez a emis un decret care stipulează că doar băutura care provine din regiunea franceză Cognac, distilată şi produsă după metode autentice poate fi numită cognac.
 În multe ţări se fabrică sub denumirea de brandy. În Republica Moldova poartă denumirea de divin – denumirea băuturilor, preparate conform tehnologiei clasice de producere a băuturii cognac.
 
Aroma
            O atenţie deosebită este acordată modului de servire a divinului. Pentru cunoscători, acest lucru a devenit un ritual, fiind o adevărată descoperire a simţurilor.
            Divinul este servit în pocal care aminteşte prin forma sa laleaua (tulipa), cu toate acestea mult mai apreciată este o altă formă a cupei - acea sferică.
            Înainte de consum cupa, care se umple la nu mai mult de o treime, se încălzeşte puţin în mînă pentru a-i permite divinului să-şi pună în valoare aroma şi calităţile sale gustative.
            Priviţi conţinutul cupei. Nuanţa divinului caracterizează vîrsta acestuia. Culoarea deschisă aparţine divinurilor tinere, nuanţele chihlimbarii, aurii închise – corespund divinurilor mai vechi.
             După examinarea vizuală urmează cea olfactivă. Divinul posedă o complexitate de arome, aici se găsesc note de fructe, florale, lemnoase.
            Acum este momentul degustării. O mică înghiţitură oferă posibilitatea de a aprecia caracterul şi individualitatea divinului.
Un divin de calitate va lăsa o senzaţie de căldură şi onctuozitate.
 
            Divinul conţine tot ce e mai valoros în struguri, vin şi lemnul de stejar. Iată de ce, el nu este doar o licoare ce înveseleşte, dar şi influenţează benefic organismul uman.
 
            Divinul se asociază de minune cu brânzeturi sofisticate, produse de patiserie, deserturi din fructe, ciocolată şi cafea. Consumarea moderată a divinului suscită pofta de mîncare, adînceşte respiraţia, creşte tonusul şi sensibilitatea organismului.
 
În Republica Moldova divinurile se clasifică în dependenţă de calitate şi termenul de învechire a distilatului de vin în următoarele categorii:
  • “3 stele”- fabricat din distilate de vin învechite cel puţin 3 ani;
  • “4 stele” – fabricat din distilate de vin cu vîrsta medie de învechire cel puţin 4 ani;
  •  cu denumiri speciale - Barza Albă, Aroma fabricat din distilate de vin cu vîrsta medie de învechire 3-5 ani; 
  • “5 stele” - fabricat din distilate de vin cu vîrsta medie de învechire cel puţin 5 ani;
  • “DVM” (matur) - fabricat din distilate de vin cu vîrsta medie de învechire 6-7 ani;
  • “DVS” (de calitate superioară) - fabricat din distilate de vin cu vîrsta medie de învechire 8-9 ani;  
  • “DVV” (vechi) - fabricat din distilate de vin cu vîrsta medie de învechire 10-19 ani; “DVFV” (foarte vechi) - fabricat din distilate de vin cu vîrsta medie de învechire cel puţin 20 ani;
  • divinuri de colecţie (cu maturare suplimentară de cel puţin trei ani).
În Republica Moldova sunt produse divinuri ordinare şi divinuri de marcă.
 
Vîrsta  divinurilor poate fi determinată după inscripţia de pe etichetă. Cel mai tînăr divin ordinar are vîrsta de trei ani („Trei steluţe”). De o largă popularitate se bucură divinurile ordinare Barza Albă, Aroma. Divinurile Moldova, Chişinău, Basarabia, Lucezarnîi, Dacia, Aroma 20 ani, Aroma 30 ani, Ambasador  – sînt divinuri de marcă produse la S.A. “Aroma” şi posedă un buchet bogat, gust armonios, culoare nobilă şi aromă deosebit de plăcută.